Waarom Diazepam maar 2 weken werkt

Waarom Diazepam maar 2 weken werkt

Waarom Diazepam maar 2 weken werkt

Het is de bedoeling om Diazepam niet langer dan 2 weken te gebruiken als slaappil.

Dokters, apotheken en andere medische experts schrijven vaak voor dat je Diazepam niet langer dan 2 weken achter elkaar mag gebruiken. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe gebruik je Diazepam op de juiste manier? In dit artikel duiken we dieper in deze vragen en leggen we je uit waarom Diazepam in bijna alle gevallen niet langer dan 2 weken gebruikt kan worden.

Wil je direct Diazepam online bestellen bij een online apotheek? Plaats dan direct je bestelling via onze webshop. Als Nederlandse online apotheek kunnen wij iedere bestelling binnen 1 werkdag bij jou aan huis leveren, ook als je geen doktersvoorschrift hebt.

Inhoudsopgave

Wat is dit medicijn precies?

Diazepam is een complex medicijn dat eigenlijk voor heel veel verschillende doeleinden wordt gebruikt. Dit komt omdat het een brede werking heeft op de regulatie van verschillende prikkels en signalen. Kort samengevat: Diazepam is een spierverslapper die je rustiger, minder bang en ontspannen maakt. Met dit effectieve proces schrijven veel experts het voor in het geval van:

  • Slaapproblemen.
  • Sommige specifieke vormen van epilepsie.
  • Paniekstoornissen.
  • Alcoholontwenning.
  • Onrust.
  • Ernstige of chronische spierkrampen.
Effectief advies over Diazepam van experts.

Hoe gebruik je Diazepam?

Door de werking van Diazepam kan het gebruik erg uiteen lopen. Iemand die dit als slaapmiddel inneemt gebruikt dit anders dan iemand die het tegen paniekaanvallen gebruikt. Daarom raden we altijd aan om dit medicijn alleen in overleg met je huisarts in te nemen, en voor gebruik aandachtig de bijsluiter door te nemen.

Dit zijn de algemene gebruiksinstructies voor dit medicijn:

Gebruiksinstructies voor DiazepamToelichting
DoseringTabletten van 2-10 mg afhankelijk van de situatie
ToedieningswijzeOraal: Dit medicijn wordt ingenomen met water.
Duur van de behandelingIn bijna alle gevallen een korte behandelprocedure van 1-2 weken.
Pauze tussen innameMinimaal 2-3 nachten slapen zonder Diazepam na iedere inname.

Hoe langer je Diazepam gebruikt, hoe minder goed het werkt

Misschien slik je dit medicijn al wat langer, of gebruik je het voor het eerst. Ongeacht je gebruik is het belangrijk om te beseffen dat dit geneesmiddel steeds een beetje minder goed werkt, naarmate je het langer slikt.

Bij langdurig gebruik treed er tolerantie voor dit medicijn op.

Tolerantie wil zeggen dat het lichaam steeds meer went aan een medicijn, waardoor de impact steeds minder heftig is. Gebruik je het een lange tijd, dan zal het bijna geen effect meer hebben. Vooral bij mensen die het iedere dag (en vooral iedere avond) gebruiken, kan tolerantie snel optreden. Daarom raden we aan om dit medicijn altijd volgens de instructies in te nemen, en het niet langer dan 1-2 weken te slikken afhankelijk van het advies van je huisarts.

Bij Diazepam afhankelijkheid kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als men te snel stopt zonder af te bouwen.

Afhankelijkheid en verslaving bij langdurig gebruik

Naast tolerantie kan er bij langdurig gebruik ook afhankelijkheid ontstaan. Dit is een term die in de medische wereld wordt gebruikt bij verslavende effecten. Slaap je met deze medicatie? Dan zal je lichaam steeds meer vertrouwen op dit medicijn om in slaap te vallen. Wanneer je het vervolgens een dag niet gebruikt zal je lichaam er nog steeds vanuit gaan dat het dit medicijn krijgt, en dus geen lichaamseigen slaap of ontspanstoffen aanmaken.

Het resultaat? Mensen die afhankelijk zijn van dit slaapmiddel kunnen steeds slechter op een lichaamseigen manier in slaap vallen of ontspannen. Herken je deze situatie? Dan raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Het is namelijk erg vervelend, maar kan gelukkig goed aangepakt worden:

Stoppen en Diazepam afbouwen

Wanneer je dit medicijn een tijdje hebt gebruikt (bijvoorbeeld als tijdelijk slaapmiddel) dien je er weer mee te stoppen. Vooral voor mensen die dit medicijn meer dan eens hebben gebruikt kan stoppen best lastig zijn.

Daarom raden artsen vaak aan om geleidelijk te stoppen door middel van een afbouwschema. Dit is een zorgvuldige manier om te stoppen. Een huisarts kan dit voor je opstellen, ook als je het medicijn niet bij de huisarts hebt gehaald.